Wednesday, February 5, 2014

Surviving without maid

Yep. I am maid-less since Dec 2013. Susah jadi orang baik hati, dipijak kepala. Kalau jumpa maid tu, siap-lah. Tau-lah dia langit tinggi rendah. Kalau orang kata maid Acheh ni Islamik, baik, jangan percaya. Tak boleh pakai jugak. I found an article regarding how to choose a maid and it's recommended to choose those from Jawa descendent or Sunda.

Majikan Indonesia hanya mengambil suku bangsa Jawa (orang Jawa) dan suku bangsa Sunda (orang Sunda) untuk bekerja sebagai pembantu rumah kerana mereka mempunyai watak dan sikap yang sesuai untuk pekerjaan tersebut. 
Sumatera Barat (Padang - Minangkabau) dan Sumatera Utara (Medan - Batak), Sumatera Timur (Acheh) adalah suku bangsa yang tidak sesuai untuk bekerja sebagai pembantu rumah disebabkan kekuasaan wanita. Mereka lebih suka bekerja sebagai peniaga atau di restoran sahaja. Wanita Acheh mempunyai kedudukan yang tinggi dalam sesebuah keluarga.
Kekuasaan wanita juga dapat dilihat dalam masyarakat Minangkabau.
Walaupun wanita Batak tidak mempunyai kekuasaan yang tinggi seperti Acheh dan Minangkabau tetapi sikap orang Batak agak kasar dan kurang bersopan santun. Malahan orang Batak juga sukar diatur dan barangkali sesuai bekerja di tempat yang agak lasak. 
Kekuasaan wanita juga dapat dilihat dalam masyarakat Minangkabau.
Walaupun wanita Batak tidak mempunyai kekuasaan yang tinggi seperti Acheh dan Minangkabau tetapi sikap orang Batak agak kasar dan kurang bersopan santun. Malahan orang Batak juga sukar diatur dan barangkali sesuai bekerja di tempat yang agak lasak. 
- Dr. Nazarudin Zainun ialah pensyarah Sejarah Asia Tenggara (Indonesia), Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.- Soijah Likin ialah ahli antropologi bebas dan pengamat sosial masalah pekerja wanita Indonesia di Malaysia.
Artikel Dipetik Dari Utusan Melayu (M) Bhd 

Tapi hati manusia, mana kita dapat duga kan? Kena doa, doa dan berdoa je-lah supaya dikurniakan maid yang baik dan tidak menyusahkan hidup. Maid ni, ada susah, takde pun susah. Ikutkan hati memang malas nak ambil maid dah, nak kena kumpul duit lagi segala, tapi memandangkan my husband is away in another state and sometimes I'm required to stay longer in the office, maid seems like the best solution.

The Ahmed Jrs. have been living with maid for 8 months and tranferring them to a babysitter or nursery would be, well, might be difficult for them. But if by the end of the month, and I'm still bibik-less, then, that would be the only option that I have. As difficult as it might seem, it might be the best for the boys.

At the moment, my little sister is helping me taking care of them when I'm out at work. And, I have to replanned my life in order to make everything happen. Woke up early in the morning to prepare food for them. Set washing machine untuk membasuh around 4 a.m. supaya bangun je mommy boleh sidai terus. Called the parttime maid to do major clean once a week. Folding the laundry whenever I have extra time. Iron my working clothing after I have finished cooking. And dinner? Just call the restaurant for a pick up. Memang penat, tapi nak survive, kena buat-lah.

The key is, pre-planned everything. Nak save masa lagi, weekend gosok segala baju kerja siap-siap. Blend segala bawang merah, bawang putih, halia, cili siap-siap. Memang tak berapa elok dan fresh but if it can save time and less tiring, that is what I have to do. Oh well. Enough ramblings for today. My 5 minutes break is up. Back to work.


No comments:

Post a Comment